Дорогоцінний та швидкоплинний – час!

Наше життя – це наш час… Дорогоцінний, важливий, але такий швидкоплинний і невловимий…

Іноді, обертаючись назад, розуміємо, що подорослішали діти, змінились уподобання. Щоденно, вирішення побутових і робочих питань,  поглинає час, хвилями напруги і зайнятості.

«Коли ж, я вже відпочину!?» – подумки скаржиться сучасна людина.

«Мамо, коли ти мені почитаєш? Тату, допоможеш мені намалювати літак?» – звертає на себе увагу, без особливої надії, дитина.

Та де ж, ті батьки?!

«Добре, любий, але не зараз!» – напружена відповідь, яку періодично чує дитина.

Всі ми знаємо, як важливо проводити час з дітьми. Обіцяємо собі зупинитись, зацікавитись, вигадати щось неймовірне і захопливе.  Та сьогодні, саме перед вихідними, хочеться поговорити про те, які справи, зроблені разом з дітьми принесуть їм неймовірну радість, почуття  єдності і допоможуть всій родині отримати море задоволення і налаштуватися на хвилю позитиву. Отже, ідеї чарівних справ:

1. Скринька найкращих спогадів.

Наближаються зимові свята, улюблені і дорослими і дітьми – Новий рік та Різдво. Варто, згадати найприємніші моменти, які мала ваша родина за весь рік: прогулянки, спільні справи, поїздки на відпочинок, активні ігри. Далі, потрібно намалювати або написати на окремих листочках, що в цих подіях найбільше запам’яталось і сподобалось вам та опустити це в скриньку, коробку, або звичайну скляну банку з кришкою. В новорічну ніч, розкривши чарівну скриньку, ви згадаєте все найпрекрасніше, що було в році, який минає і з вдячністю, натхненням і любов’ю зустрінете новий рік.

1. Настільні або рухливі ігри.

Навіть ті ігри, в які дитина грає не вперше, стають «новими» і дарують приємні емоції, коли до гри долучаються батьки! Що може бути веселіше, ніж родина за «Твістером», наприклад? Ці речі, важливі тим, що дитина має можливість контактувати з батьками мовою гри, бо ця мова є зрозумілою і природньою для дитини.

1. Приготування спільної страви.

Іноді батьки не мають часу або терпіння на спільні справи на кухні з дітьми. Але діти, зазвичай, дуже люблять працювати з тістом, а якщо з цього в результаті вийдуть якісь смаколики – то взагалі, чудово! Створити сімейну традицію, спільного приготування страв – прекрасний спосіб закріпити у дитини позитивний емоційний досвід успіху, бо це надає можливість бути з рідними, та ще й отримати справжній заохочуючий результат. Сконцентруйтеся на процесі і отриманні задоволення. Спільна діяльність, допоможе вам стати ближчими один до одного!

Наш час, насправді, належить нам самим, і ми вирішуємо, як його використовувати. Тож, подаруйте собі час на відпочинок і незабутні моменти, проведені з найріднішими!

Світлана Остапцова, психолог Карітасу Харкова