Про Карітас Харків

foto-1-stranytsa

Карітас (від лат. «caritas» — милосердя, самовіддана безкорисна любов) – це міжнародна мережа благодійних організацій, що є конфедерацією 165 національних організацій.

Ціль, що об’єднує всі Карітаси – розвиток громадянського суспільства і солідарності, захист людських прав і діяльність в сфері соціальної політики. Карітас України засновано у 1994 році для координації зусиль доброчинних організацій місцевих громад Української Греко-Католицької Церкви, представлення їх на національному рівні, розвитку співпраці з закордонними осередками Карітасу.

Завдяки діяльності Карітас України на сьогодні сформована та розширюється мережа місцевих благодійних організацій.

Благодійна організація Благодійний Фонд Карітас Харків розпочав свою діяльність в вересні 2014 року, як «екстрена служба допомоги» на виклики внутрішньої та зовнішньої ситуації. ФОНД офіційно зареєстрований Харківським екзархатом УГКЦ та МБФ «Карітас Україна» 6 березня 2015 року. Благодійний Фонд Карітас Харків є християнською організацією, що допомагає людям в Харківському екзархаті (Харківська, Полтавська, Сумська області).

Місія

Карітас Харків керуючись християнськими цінностями допомагає людям, які опинилися в складних життєвих ситуаціях, віднайти шляхи вирішення соціально-гуманітарних, психологічних, фінансових та юридичних проблем завдяки залученим ресурсам.

Бачення

Карітас Харків – професійна та вмотивована команда. Розробляє та впроваджує власні та тематичні програми для людей в складних життєвих обставинах. Співпрацює з місцевими благодійниками та міжнародними програмами допомоги.

Цільова аудиторія

• Внутрішньо переміщені особи
  • Діти та молодь вразливих категорій
  • Люди, які опинилися в складних життєвих обставинах
  • Батьки дітей вразливих категорій

СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМКИ НА 2017-2020 РР

1. Гуманітарна допомога та реагування на надзвичайні ситуації

Мета – створити умови для забезпечення базових потреб нужденних та людей, які опинилися в екстремальних ситуаціях.
Очікуваний результат: Організація створила умови для швидкого реагування в екстрених ситуаціях та забезпечує необхідну підтримку людям, які опинилися в складних життєвих обставинах.

1.1. Забезпечення базових потреб потребуючих.
1.2. Створення умов для мобільного реагування на екстрені ситуації.

2. Здоров’я (Забезпечення реабілітаційно-консультативної допомоги)

Мета – Розширити та покращити реабілітаційно – консультативну допомогу потребуючим.
Очікуваний результат: Фонд впроваджує нові послуги, збільшено кількість бенефіціарів та розширено цільові аудиторії, напрацьовані власні програми щодо реабілітації та інтеграції в громаду представників цільових груп.

2.1. Організовано медичне консультування.
2.2. Допомога особам, які потребують стороннього догляду вдома (домашня опіка; розвиток паліативної допомоги)
2.3 Робота з узалежненими, уразливими ВІЛ/СНІД групами.

3. Робота з сім’єю

Мета – побудова дружніх сімейних стосунків,допомога сім’ям у потребі, збереження інститути сім’ї шляхом різнобічної допомоги родинам,що опинились у складних життєвих обставинах.
Очікуваний результат: Надана соціальна,психологічна допомога сім’ям у потребі

3. 1. Забезпечено діяльність Центру матері і дитини.
3.2. Робота з сім’ями у потребі
3.3. Сприяння збереженню інституту сім’ї

4. Надання соціально-правового захисту

Мета – доступ соціально не захищених верст населення Харківського екзархату до безкоштовною юридичної допомоги. Збільшення рівня обізнаності населення у своїх правах
Очікуваний результат: Надання безкоштовної правової підтримки.

4.1. Юридична допомога.
4.2. Сприяння протидії торгівлі людьми.

5. Розвиток соціального підприємництва

Мета – сприяти розвитку соціального підприємництва шляхом надання інформаційної, консультаційної та експертної допомоги.
Очікуваний результат: Створено умови для розвитку соціального підприємництва завдяки інформаційній, консультаційній та експертній допомозі.

5.1. Сприяння зайнятості осіб які планують відновити/розпочати власний соціальний бізнес.
5.2. Презентації нових проектів, програм, ініціатив для соціального бізнесу.
5.3. Допомога в підготовці бізнес-планів

6. Підвищення технічної та організаційної спроможності організації

Мета – підвищити технічну та організаційну спроможності Карітас Харків шляхом проведення комплексу заходів.
Очікуваний результат: Налагоджена ефективна системи керівництва та управління ФОНДУ; діяльність Карітас Харків базується на системі внутрішнього менеджменту та відповідає розробленими стратегіям; працівники ФОНДУ якісно надають послуги.