Як пізнати світ емоцій?

З народження, дитина поринає в світ цікавих вражень і різноманітних емоцій. Емоційний стан дитини, багато в чому залежить від родини в якій вона зростає, а розуміння свого настрою, переживань, емоцій, не виникає само собою. Тут потрібен дорослий, який стане провідником у барвистий світ почуттів і переживань. Задача дорослого, познайомити дитину зі світом емоцій і допомогти навчитися привласнювати їх собі. І так, починається розвиток емоційного інтелекту дитини.

Емоційний інтелект – це здатність людини, розуміти власні емоції і настрій, вміння керувати ними, а також здатність розуміти емоції, бажання та настрій інших людей.

Насправді, емоційний інтелект формується щодня, і мама і тато можуть дуже просто цьому сприяти.

Як це робити?

1. Допомагати дитині розуміти те, що вона переживає.

Давати ім’я тим емоціям, які проявляє дитина: «Я бачу, що ти  радієш», «Напевно, ти засмутився!?»…

1. Називати свої власні емоції, не ховаючись за маскою ідеального настрою.

Адже, ви живі люди і маєте право як на позитивні так і негативні емоції. Пізнаючи, емоції своїх батьків, дитина з легкістю навчиться розпізнавати емоції інших людей.

1. Зворотній зв’язок.

Розуміючи емоційний стан вашої дитини на якусь ситуацію, дитині буде корисно побачити вашу власну емоційну реакцію. Причому, ваші емоції можуть бути як схожі, так і протилежні. Це дає розуміння того, що одна ситуація, може викликати різні емоції у людей.

1. Створіть «Скарбничку емоцій»

Поповнюйте її малюнками дитини, які будуть характеризувати різні емоції.

1. Приймайте емоції своєї дитини.

Кожна людина, має право на емоції. Не лякайтеся того, що дитина сумує або злиться.

Розвиток емоційного інтелекту, є не менш важливим ніж розумовий розвиток. Бо з самого дитинства ми вчимося будувати відносити з оточуючими і розуміти власний внутрішній світ.

Творімо емоційно-свідоме суспільство разом!