Безпечне працевлаштування за кордоном. Загальні правила.

Поради Ігоря Тридуба – координатора проекту Карітасу Харкова «Консультаційний центр для людей, що потерпіли від торгівлі людьми».

Серед компаній-посередників, які надають послуги працевлаштування за кордоном, діє багато шахраїв. Ви можете вберегти себе від небезпеки, якщо будете знати основні правила безпечного працевлаштування.

За неофіційними даними, 9 з 10 фірм-посередників у працевлаштуванні за кордоном працюють на території України нелегально. Робота як на території України так і за її межами повинна бути легальною. В іншому випадку це порушення закону.

Отже, звертайте увагу на такі основні моменти:

1. Дізнайтеся про права та обов’язки працівників у країні, у якій ви плануєте працювати. Це треба зробити перед підписанням будь-яких договорів.

2. Майте необхідні документи для працевлаштування за кордоном – робочу візу (окрім Польщі), дозвіл на роботу, договір із працедавцем, діючий закордонний паспорт (мінімум 3 місяці після повернення додому).

3. При цьому зверніть увагу:

– трудова діяльність за туристичною візою незаконна;

– змінити тип візи за межами країни походження неможливо;

– оформлюйте візу самостійно, а якщо ви вирішили це робити через фірму-посередника, оригінали документів не віддавайте та не платіть заздалегідь.

4. Паспорт тримайте постійно при собі та віддавайте його тільки уповноваженим особам – державним органам та прикордонним службам.

5. Зробіть ксерокопії паспортів. Одну копію тримайте з собою.

6. Зробіть скан-копії всіх важливих документів та збережіть їх у своїй електронній пошті чи в сервісах на кшталт Google-Диск.

7. Ксерокопію документів, вашу актуальну фотографію, інформацію про роботодавця та про роботу залиште рідним та близьким.

8. Підтримуйте контакт із близькими та рідними, повідомляйте їм про зміни місця проживання та роботи.

9. Домовтеся з рідними чи друзями про певне слово-пароль. За його допомогою ви зможете повідомити, що потрапили в небезпеку, коли буде нагода поговорити по телефону, аде відкрито розмовляти у вас не буде можливості.

10. Дізнайтеся у фірми-посередника повну інформацію щодо майбутньої роботи. Підписуйте договір із майбутнім роботодавцем у двох примірниках і тільки якщо він написаний зрозумілою вам мовою. Якщо вам пропонують домовлятися про умови праці після прибуття до іншої країни, будьте обережні, це може вказувати на шахрайські схеми.

11. Дізнайтеся про контакти та місце знаходження організацій – державних структур, поліції, консульських та посольських установ, громадських організацій, недержавних організацій, благодійних фондів та церкви, що можуть допомогти в разі виникнення непередбачених ситуацій.