«ЖВЛ на карантині: життя відомих людей на карантині»

Вже майже місяць українці перебувають на картині через пандемію коронавірусної інфекції, яка стала викликом для всього світу та моментально скорегувала всі наші намічені плани. Закордонні відрядження відмінено, офіс переведено в онлайн-режим, а такі масштабні події як Євробачення, Чемпіонат світу з футболу, Літні Олімпійські Ігри  – взагалі  перенесено на наступний рік. Вимоги самоізоляції торкнулися мільйонів людей по всьому світу. Одні сприймають цей період як відпустку, для інших – це справжній стрес, оскільки роботи стало ще більше, зросла кількість онлайн-трансляцій та відео-конференцій.  та з’явилося відчуття, що ти працюєш 24/7. А хтось саме під час карантинних обмежень кардинально змінює своє життя: займається саморозвитком, приділяє час для занять йогою та медитації або опановує нові вміння в іншій професії.

Проєкт «Долаючи розломи в громадах» організовує серію публічних онлайн зустрічей «ЖВЛ на карантині» з тими, на кого вимушена самоізоляція надихнула на зміни у житті. Тож, читайте як наші  запрошені гості живуть в умовах карантину:

📌Нікіта Тітов  – фейсбук-художник, автор великої кількості робіт відомих в українському сегменті інтернету. Саме під час карантину художник створив цілу серію постерів, які присвячені темі коронавірусу. Нікіта говорить, що його життя на карантині майже не змінилося: «Я працюю вдома, малюю вдома. Трішки рідше став виходити в магазин чи аптеку. Як і раніше, кожного дня виконую нову роботу біля комп’ютеру. Карантин приніс мені нові ідеї для створення плакатів на злободенну тему». Учасники живої бібліотеки із задоволення переглянули й дізналися історію виникнення 31 шедевра та взяли участь у жвавому обговоренні не тільки робіт фейсбук-художника, а й поділилися своїми думками про творчість на карантині, зокрема одна учасниця сказала «Карантин штовхає нас на нові смисли,  абсолютно нові формати спілкування. Саме мистецтво і культура можуть об’єднати та підтримати нас в цей нелегкий час, а також вивести на нові орбіти, які стануть точкою відштовху після карантину».

📌Проєкт Історії соціального імунітету – це історії, як ми справляємося зі страхом невідомого та стресом, як ми пояснюємо це дітям, як ми підтримуємо кожного та кожну, а також професіоналів, які зараз захищають наше здоров’я. Кожна така історія перетворюється у справжню графічну новелу – комікс, коли опиняється в руках неймовірної художниці – Алевтини Кахідзе. Разом із іншими ідейними натхненницями – Gosia Biczyk та Яна Салахова ми мали закулісну розмову про їхній проєкт – це «така спеціальна штука, щоб не зійти з розуму на карантині», говорять авторки ідеї.

Усі комікси не тільки серйозно розповідають про унікальні життєві історії боротьби людей із коронавірусом, але й мають місце для гумору. В одній із них, антрополог розпитує художницю про те, як в її селі переживають самоізоляцію та говорить: «Це ж мій зірковий час – досліджувати креативність людей у часи кризи».

Історії соціального імунітету не тільки об’єднують людей та допомагають нам боротися зі спільним викликом, але є важливими для всіх нас, оскільки: «Потрібно запам’ятовувати те, що відбувається з нами під час карантину, щоб за допомогою цих знань будувати майбутнє», – говорить Alevtina Kakhidze

📌 Стаська Падалка (Staska Padalka) — Creative Group Head креативного агентства Arriba!, лектор в Багаж. Школа маркетингу і комунікацій та багатьох інших платформах, координатор Litosvita. Центр літературної освіти в Харкові. І автор книги «В очікуванні копірайтера». За час самоізоляції дівчина написала карантинний реп, який за кілька днів переглянуло близько 50 тисяч українців. «Це була просто забава. Я взагалі не розраховувала на те, що мій реп стане таким популярним», — говорить авторка. Напевно, відео переглянуло так багато людей, залишили позитивні та й куди ж без негативних відгуків, тому що воно наповнено щирістю. На жаль, в умовах пандемії  більшість соціальних комунікацій позбавлені саме цього компоненту.

Як відомо, із початком карантину дуже багато курсів, вебінарів, подкастів, стрімінгових сервісів надали безкоштовний доступ для користування. У гонитві за тенденцією встигнути якомога більше – прийшла інформаційна апатія, тому Стаська говорить, що зараз вона немає жодного бажання дивитися нові фільми/серіали, але для тих, хто ще не наситився переглядом кінострічок, радить:

🎞 «Полуночное Евангелие. The Midnight Gospel», 2020
🎞«И повсюду тлеют пожары. Little Fires Everywhere», 2020
🎞 «Прекрасная эпоха», 2019
🎞 «Платформа», 2019

Щиро дякуємо усім учасникам, які долучитися до нашої зустрічі з тими, на кого вимушена самоізоляція надихнула на зміни у житті, а ті хто не мав змоги цього зробити – можуть переглянути записи на нашому Ютуб каналі 👉https://cutt.ly/0tTNLTw

Подія відбулася в рамках проєкту “Долаючи розломи в громадах”,за підтримки «Карітас Німеччина» та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.
#Розбудова_миру #Карітас #Харків
#Peacebuilding #Caritas #Ukraine